woensdag 14 juli 2010

Deventer heeft op Stelten en Beverwijk heeft Young Art!

Zaterdag op weg met de trein naar Deventer voor het grootse evenement Deventer op Stelten. De treinreis verliep op de heenweg voorspoedig en om twaalf uur waren we in het centrum. Stapels programma’s lagen daar klaar voor de bezoekers en we vielen dus met onze neus in de boter. Al toen we de Brink op kwamen lopen zagen we vier inspecteurs op stelten met allemaal dezelfde hoofden met brilletjes en uitrekbare nek. Overal probeerden ze hun neus in te steken. Af en toe boog er een gigantisch ver voorover om in een tas te snuffelen, of iemand doordringend aan te kijken.

De temperatuur in Deventer was tropisch en we hadden echt medelijden met de acteurs die in hun dikke gewaden en dan ook nog op stelten het publiek verrasten met hun formidabele optredens. Na enige tijd ontvluchtten we de hitte en doken we het museum in, waar een interessante tentoonstelling met audiotour was over de ontwikkeling van blik in Nederland. En het was er ook nog eens heerlijk koel.

De winkeltjes in Deventer boden ook af en toe verkoeling. En je vind er de leukste dingen en de mooiste ansichtkaarten. En zo lopend door de stad kom je diverse podia tegen waar je weer nieuwe voorstellingen op stelten ziet. Op het eind zagen we ook nog een man die met een hand tegen een muur aanleunde en dan op drie meter hoogte. Geen idee hoe dat kon. Hij hing daar met zijn voeten in het luchtledige, zonder touwen of ijzeren constructies of wat dan ook. Hij liet dan ook af en toe zien dat hij zijn benen kon bewegen en zijn andere arm. Er waren mensen die expres tot half vijf wilden blijven kijken, want dan zou hij ermee stoppen en dan zouden ze weten hoe het mysterie toch eigenlijk geen mysterie was. Maar wij kozen ervoor om uiteindelijk toch door te lopen, in verwondering en zonder ooit te weten hoe dit nu kon. Het is wel eens lekker om te blijven geloven dat mysteries bestaan.

Terug in de gekoelde trein was er een gezellig clubje meisjes dat overduidelijk op weg was naar Schiphol voor een strandvakantie. Ze hadden al voorpret en zaten volop te lachen en te kaarten en lol te maken met de conducteur. Toen bleek dat we ruim een half uur vertraging hadden, zaten ze daar absoluut niet mee. Ze hadden toch al online ingecheckt en waren ruim op tijd vertrokken. De treinvertraging kwam door wisselstoringen en we kwamen net op tijd in Amersfoort aan om de trein naar Amsterdam van een half uur later nog te halen. Maar een minuut na onze trein kwam de volgende trein uit Deventer alweer aan. Dat vonden wij wel heel bijzonder. Hoe kon dat nou? Wij hadden om de haverklap stilgestaan door wisselstoringen en zij hadden een half uur na ons gewoon op tijd gereden en kwamen dus bijna tegelijkertijd aan. Heel apart.

Het is wel fijn dat de NS op de langere trajecten gekoelde treinen inzet. Het verschil met een gewone sprinter merkten we in Haarlem, toen we in de sneltrein naar Beverwijk stapten. Gloeiend heet, waardoor je alsnog bijna van je graat ging. Blij waren we toen we eindelijk op de fiets konden stappen op weg naar huis. En daar heerlijk luieren en de tuin en lekker de semi finale van het voetbal kijken. Er viel voor ons toch niets te verliezen, dat kwam een dag later pas.

Maar om een lang verhaal kort te maken: ga volgend jaar ook eens naar het grootse festival Deventer op Stelten. Je zal echt verrast worden door dit straattheater. Maar omdat het nog bijna een jaar duurt voordat het weer zover is, kun je beter dit weekend naar het Young Art Festival in Beverwijk gaan. Daar staat ook weer een fantastisch programma op de rails. Nationale bekendheid, regionale bekendheid of plaatselijk? Het is er allemaal te vinden. Gelukkig werkt het weer volgens Erwin Krol mee en kunnen we zonder al te veel regen gaan genieten. Het is fantastisch dat we dit festival in Beverwijk hebben en laten we met zijn allen laten zien dat we daar trots op zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten