dinsdag 3 augustus 2010

Matchmaker organiseert eigen huwelijk

Op het 8 uur journaal van vanavond hoorde ik Ruud Lubbers verkondigen dat het rechtse minderheidskabinet dat in de maak is, niet de schuld is van Job Cohen. Dit weekend was Cohen nog door Rutte als ‘ vroedvrouw’ van het rechtse kabinet genoemd, maar Lubbers is het daar niet mee eens. Hij noemde duidelijk Rutte zelf verantwoordelijk als ‘matchmaker’. Opvallend. Geeft Lubbers daarmee aan dat hij het ook geen succesvolle combinatie vindt, de VVD met CDA en PVV als gedoogsteun? Het feit dat iemand verantwoordelijk wordt gehouden gebeurt toch altijd alleen als er iets misgaat?

Ik denk van wel. Ruud Lubbers is door Rutte om de tuin geleid toen hij Rutte vroeg om zelf te gaan onderzoeken hoe de kaarten lagen. Hij voelt zich achteraf ge-outplayed (buiten spel gezet) door Rutte en daarom schuift hij hem naar voren als de enige, echte matchmaker van dit verstandshuwelijk dat misschien wel te slecht doordacht wordt gesloten. Rutte en niemand anders is verantwoordelijk voor dit gedrocht.

Verder dacht ik op het moment van die uitspraak opeens: “Wat zou Beatrix allemaal vinden van wat er gebeurt? Ze had Lubbers toch met een duidelijke opdracht weggestuurd. Zoeken naar een rechtse meerderheidscoalitie. Het wordt nu een minderheid met een gelegenheidsmeerderheid als het de heer Wilders behaagd. Merkwaardig in ieder geval. Wilders wordt in cartoons al geportretteerd als de koning in een draagstoel die door Rutte en Verhagen gedragen wordt. Pijnlijk op zijn minst voor matchmaker Rutte. En niet minder pijnlijk voor Verhagen. Hij zal er persoonlijk voor zorg dragen dat de echte linkse en rechtse partijen het CDA nog verder zetels af gaan snoepen, waardoor Verhagen misschien ooit nog de geschiedenis ingaat als de leider die de partij liet opheffen wegens het verlies van de 21 zetels die ze op dit moment nog hebben. De Christenunie zal er 4 van opsnoepen, D’66 6, PvdA 5 en de VVD en PVV zullen de andere 6 genoeglijk onder elkaar verdelen.

Maar om even terug te komen op de uitspraak van Lubbers over ‘matchmaker’Rutte. Wie organiseert als matchmaker eigenlijk zijn eigen huwelijksfeestje? Yolanthe en Wesley deden dat in ieder geval niet. Die huurden daar een professional voor in, die kan timen, organiseren en plannen. Dan ben je toch bij Rutte aan het verkeerde adres. Eerst dacht hij al voor 1 juli een kabinet rond te kunnen hebben, toen ging hij twee weken (!) praten over paars-plus, waarna bleek dat hij alleen met een huwelijkswurgcontract de andere partijen wilde omarmen. Ja, dat ging natuurlijk niet lukken. De bruiden hadden geen zin om onder die voorwaarden in het harem van Rutte toe te treden. Dan is het maar beter van te voren te breken als de verloving nog niet is afgekondigd.

Nu is de verloving met CDA en PVV zo goed als rond en nu wil Rutte samen met Verhagen als duo-bruidegom Geert Wilders als droombruid over de drempel dragen? Als de bruid dan in hemelsnaam maar gesluierd is (boerka gaat weer wat ver) , want anders ziet het er toch niet uit. Wat zullen de bruidegommen schrikken als ze ’s morgens wakker worden en zien hoe hun bruid er met daglicht uitziet. Maar dan is het te laat.

Het is vakantietijd, maar het gebeurt allemaal echt op het moment dat miljoenen Nederlanders even niet opletten. Na de vakantie zal blijken wat het rechtse kabinet wil gaan bezuinigen en wat nog belangrijker is op wie! De huizenbezitters zullen ontzien worden, de ouderen gaan erop vooruit. Nou, dan moeten de studenten maar hun complete studiefinanciering inclusief ov jaarkaart inleveren. Geen werktrajecten meer voor jongeren subsidiƫren, ze moeten maar bij pa en moe de pannen leegeten. (In Spanje wonen ook steeds meer werkloze dertigers weer bij hun ouders) Het minimumloon gaat flink omlaag en het minimumjeugdloon wordt afgeschaft. De zorgpremies exploderen en je moet zorgen dat je niets krijgt, want je moet aan al je kwaaltjes gaan meebetalen. Behalve als je oud bent, want daar zorgt Geert Wilders met zijn gedoogsteun voor.

Maar, laat ik maar stoppen met doemdenken. Ik heb wel leukere dingen om aan te denken. Volgende week zijn mijn man in ik 25 jaar getrouwd. Wij hadden toentertijd geen matchmaker nodig. We waren studenten en hadden niet veel geld. Ik had een gelegenheidsjurk aan en mijn man hetzelfde colbertjasje als zijn broer (ja, die had toevallig ook bij Pen C gewinkeld en trok hem maar uit omdat het anders zo raar stond. Mijn ouders betaalden het brunchbuffet (nog bedankt pap en mam) en het trouwboeket was goedkoop vervaardigd door de broer van het jasje, die toevallig ook bloemist was. Als trouwauto hadden we een 9 persoons busje gehuurd, was ook handig voor de BOB die ’s avonds de rest van de familie kon terugrijden (ja, goed geraden, de bruidegom) en de foto’s werden gemaakt door een broer en een zwager. De kleurverschillen zijn nog goed te zien in het trouwalbum. Na 25 jaar laten ze wat los omdat de lijm is opgelost.

Vandaag tijdens onze duinwandeling bespraken we zoals gewoonlijk de ontwikkelingen in Den Haag en wat bleek: wij komen er ook na 25 jaar samen nog steeds wel uit.We vullen elkaar aan en hebben creatieve oplossingen voor problemen die door de crisis Nederland teisteren. En als wij samen kabinetten hadden gematcht dan waren we nu toe aan Dorenbos 7. Klinkt altijd nog veel beter dan Rutte 1 zoals op het journaal gemeld werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten