De afgelopen jaren is in Beverwijk een schitterend MFA gebouw neergezet, met daarin twee basisscholen, peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Een grandioze vooruitgang en fantastisch voor de ouders van de nieuwe wijk Broekpolder. Ja, u leest het goed: voor de wijk Broekpolder.
Maar nu blijkt dat er vier groepen leerlingen zitten die helemaal niet uit de nabijheid van de Beverwijkse Broekpolder komen. Mede door deze oorzaak zit het MFA gebouw ondertussen propvol en moeten er oplossingen worden gezocht voor alternatieve huisvesting.
Die is nu gevonden. Zes oude lokalen van de Zeester waar de ouders, voor oplevering van het prachtige MFAgebouw helemaal klaar mee waren (“ziekmakend slechte klimaatbeheersing, rommelig, vieze toiletten”) worden uit de hoed getoverd, op het schoolplein neergezet en voilà daar maken we met een fikse investering vier mooie lokalen van. Waarom komen er eigenlijk vier lokalen als er eerst zes waren? Moeten de lokalen ondertussen volgens de norm groter gebouwd worden? Wie zal het zeggen.
Een zorgwekkend aspect is het plaatsen van deze noodlokalen op het schoolplein. Ondanks de vele voordelen die voorstanders van deze oplossing zien, is dit toch wel een groot nadeel. In deze tijd van jeugd die te weinig beweegt en die te dik wordt, is beweging op het schoolplein toch wel een must. Want voor zoveel groepen extra gymonderwijs zal waarschijnlijk geen optie zijn. De sporthal is ook maar beperkt in zijn capaciteit.
Hoe lang gaat dit allemaal duren? Wie zal het zeggen. De ouders hopen op een nieuw gebouw in hun eigen wijk. Maar hoe reëel is dat? En als dat al zal gaan gebeuren is het toch aan te nemen dat de noodlokalen nog heel lang op dat kostbare schoolplein blijven staan.
Ik snap best dat het team liever heeft dat ze gezellig bij het MFA gebouw blijven. Dus in die noodlokalen. Maar een stevig opgeknapt gebouw van 8 lokalen (het oude Kompas aan de Belgielaan) biedt toch ook de mogelijkheid tot het creëren van een gezellige sublocatie waar leerlingen en leraren zich senang voelen.
In de tijd dat ik als leraar op het Kennemer College les gaf, hadden wij ook zo’n knusse sublocatie. Weliswaar op het schoolterrein, maar het leek wel een wereld van verschil met het stenen gebouw aan de Bullerlaan. Het ging om oude bruine lokalen, die de afschrijvingsduur allang overschreden hadden. Dit was het domein van de geschiedenissectie, die daar een eigen soort vrijstaat had gecreëerd. Het was behelpen met de faciliteiten. Als het warm was deed de verwarming het wel, als het koud was vaak niet. De zonneschermen werkten op goed geluk en er zaten gaten in ramen en vloeren.
Maar de sfeer was fantastisch. Ik heb er als docent Nederlands ook wel les gegeven. Het voelde net of je op een school in een krottenwijk van Soweto les gaf. Maar zo relaxed. Ook de leerlingen voelden zich anders in dit gebouwtje. Het leek net of iedereen zich daar prettiger voelde omdat je zo in je eigen wereldje zat.
Voor zover ik weet, worden deze “noodlokalen”die qua kwaliteit dus ver onder het niveau van een verbouwd Kompas liggen, nog steeds gebruikt. Geen haan die er naar kraait. Het Kennemer College heeft vernieuwbouw gehad, dus gaat iedereen ervan uit dat de lokalen in prima staat zijn.
Het lijkt wel een beetje het verhaal van het MFA. School net vernieuwd, lokalen te weinig. Bewust zijn er keuzes gemaakt om extra te investeren in ICt en minder in het aantal lokalen. En nu neemt door o.a. de Broekpolder het aantal leerlingen weer toe en is er een probleem met de huisvesting. Hoe gaan we dit oplossen? Is het geen tijd voor het schoolbestuur om nav de MFA discussie naar de gemeentes Beverwijk en Heemskerk te stappen?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten