donderdag 11 november 2010

Zwaar weer op komst

Het weerbericht voor vandaag voorspelt niet veel goeds: veel storm en regen. Echt stormachtig herfstweer dus. Is dit een voorbode van wat Nederland ook op andere gebieden te wachten staat?

Regelmatig sijpelen berichten in de kranten door over de gevolgen van het ADHD kabinet van Mark Rutte. En dan zie je dat mensen meteen in de pen kruipen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Toch zijn er ook groepen mensen die nog geen idee hebben van wat ze te wachten staat met betrekking tot de gevolgen voor hun portemonnee.

Nu is al bekend dat diverse medicijnen uit het pakket vergoede geneesmiddelen verdwijnen. Een studente van 22 krijgt niet meer de anticonceptiepil vergoed. Wat zou dat kosten? Ik denk zo’n 35 euro per half jaar. Dan krijgt de ouder van de student van 19 voortaan een extra kostenpost voor de tandarts, die tot nu toe in het pakket zat voor de jeugdigen tot 21 jaar. Wat zou dat kosten? In ieder geval kost het je twee maal de controle per jaar en dat is in het gunstigste geval dat de betreffende jeugdige geen gaatjes heeft.

Als de ouders van de bovenstaande jeugdigen ook nog eens ambtenaar zijn, krijgen ze de komende jaar geen loonsverhoging (dubbele nullijn). De kosten van diverse zaken (zoals de basispremie van de zorgverzekering) stijgen vrolijk door, dus het gezin zal flink inleveren. Hebben ze ook nog een rekening bij de Rabobank, dan krijgen ze per rekening ook nog eens extra kosten voor de rekeningafschriften. Nu is dat niet veel, een paar euro per maand, maar toch. De treinabonnementen voor pa en ma stijgen in prijs, de basisbeurs voor de jeugdigen wordt waarschijnlijk al snel omgezet in een lening, de huren stijgen, de belasting op diverse zaken wordt opgeschroefd naar het hoge btw tarief en de theaterkaartjes zullen stijgen in prijs.

Maakt dit het bovenstaande fictieve, maar waarschijnlijk veel voorkomende, gezin tot een zielig gezin? Nee, natuurlijk niet. Zielig zijn de mensen aan de onderkant van de samenleving die van een laag loon moeten rondkomen en geen recht hebben op extra ondersteuning. Het bovenstaande gezin is het gezin van Jan Modaal en die zal nog steeds geen armoede leiden. Maar de leuke dingen die ze gewend waren te doen, zullen flink beperkt worden. Je kunt je geld tenslotte maar 1 keer uitgeven en als je de extra premie van de zorgverzekering hebt betaald, kun je niet meer met datzelfde geld naar het theater. Als je zelf de geld voor de pil betaalt, kun je niet voor datzelfde geld vier keer naar de bioscoop. En ga zo maar door.

Als je mensen spreekt die aan de bovenkant van de samenleving verkeren, merk je dat bovenstaande ze niet bezig houdt. Als je sloten met water verdient, zul je bij toenemende kosten hoogstens wat minder spaargeld overhouden aan het eind van het jaar. Maar je zult maar dat gezin zijn met twee ouders en twee studerende kinderen met geen riante inkomens. Dan houdt bovenstaande je wel bezig. Gedurende de komende herfst, de volgende herfst en die erna zal dit gezin merken dat het ADHD kabinet van Rutte het speciaal op hen voorzien heeft. De vriendjes van dit kabinet zitten namelijk in de groep veelverdieners met de riante bonussen aan het eind van het jaar. Die vriendjes zullen , hoe guur het weer deze herfst en winter ook zal worden, er warmpjes bijzitten. Door de stijgende economie nemen hun bonussen weer toe, waardoor ze dit jaar met kerst toch maar naar Aruba gaan. Scheelt meteen in stookkosten. De hypotheekrenteaftrek voor hun vrijstaande woning blijft ongemoeid en daardoor hoeven ze zich niet eens achter de oren te krabben over wat ze volgende keer zullen stemmen bij de verkiezingen.

Maar wat ik hoop is dat de groepen, zoals het gezin dat hierboven beschreven wordt, wel achter hun oren zullen krabben over wat ze volgende keer gaan stemmen. Een rechts kabinet dient de rechtse kiezer en dat is nu eenmaal niet Jan Modaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten