dinsdag 19 januari 2010

Speeltuinen zijn ook WMO!

Speeltuinen zijn ook WMO!

Gisterenavond in de commissie OSCW hebben we het gehad over de evaluatie van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) , drie jaar na invoering. Er lag een uitgebreid evaluatierapport op tafel over de zaken die de afgelopen jaren gespeeld hebben, maar ook zaken die in de toekomst op de WMO afkomen.

Hieronder vallen de nieuwe aanbestedingen bij het collectief vraagafhankelijk vervoer (cvv) in 2010 en de nieuwe aanbesteding hulp bij het huishouden in 2012.
Verder wordt gesproken over bezuinigingen in de AWBZ die op ons af zijn gekomen en die consequenties hebben voor de WMO.

Maar er zijn ook andere zaken belangrijk als het gaat om de toekomst van de WMO. Projecten die te maken hebben met jeugd en gezondheid en/of bewegen vallen ook onder de WMO, namelijk prestatieveld 1: het bevorderen van de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. Dit biedt goede aanknopingspunten voor financiering van het opstarten van enkele projecten in de nieuwe, tijdelijke welzijnsdependance in Wijk aan Zee aan de Relweg. De Werkplaats heeft projecten bedacht die een goede stimulans kunnen zijn voor het welzijn van de Wijk aan Zeese jeugd die nog niet zelfstandig naar Beverwijk kan gaan om deel te nemen aan welzijnsactiviteiten. Deze projecten zouden ondersteund kunnen worden vanuit WMO gelden.

Ook de Beverwijkse speeltuinen van de speeltuincentrale zouden met WMO geld weer veilig gemaakt kunnen worden. Er was weliswaar al een bedrag geraamd uit de begroting voor het veilig maken van de ondergronden, maar er is meer nodig om er weer een adequate voorziening van te maken. Een speeltuin is belangrijk als het gaat om het onder toezicht veilig kunnen spelen van kinderen en tegelijkertijd biedt het de ouders de mogelijkheid tot ontmoeting, het delen van kleine probleempjes of gewoon gezellig contact te hebben.

Welke gemeentes hebben zoals Beverwijk nog drie van dat soort geweldige oases van kinderplezier? Niet veel meer. We moeten deze plekken koesteren en als er geld nodig is om deze voorzieningen veilig en adequaat te maken zal dat geld er wat mij betreft moeten komen. Gelukkig denkt de meerderheid van de raadscommissie er ook zo over en ik heb ze dan ook toegezegd met een voorstel te zullen komen.

1 opmerking:

  1. Ik had graag de bespreking bijgewoond, maar mijn hond is ziek en die wilde ik niet te lang alleen laten. Goed in ieder geval om te lezen dat er ook aandacht is geweest voor dit soort 'kleine' -maar zeer belangrijke- onderwerpen!

    BeantwoordenVerwijderen