zaterdag 2 oktober 2010

De gezelligste familie van Nederland: elke dag vanaf nu op tv

Dit blog van vandaag gaat natuurlijk over het CDA-congres. Wie niet gekeken heeft, heeft een fantastisch stukje geschiedenisschrijven gemist. In de congreshal in Arnhem zaten wel 4000 leden vanuit het hele land verzameld. En die kregen de kans om hun ‘one minute of fame’ te vullen met hun opvatting over wel of niet akkoord gaan met regeer- en gedoogakkoord. En veel CDA-leden maakten van die mogelijkheid gebruik. Dit leverde niet zozeer spectaculaire als wel emotionele en bewogen bijdragen op. Veel tegenstanders voelden een sterke drang om hun afkeer van het samenwerken met de partij van Geert Wilders expliciet te uiten. Ik had het vermoeden dat veel van hen dit deden voor hun achterban. Het was tenslotte een live uitgezonden congres en veel mensen zullen een groot deel van de dag hebben gekeken.

Opvallend was dat de leden die zich voor het regeer- en gedoogakkoord uitsproken vaak jonge mannen waren. De mannen waren sowieso enorm oververtegenwoordigd bij de sprekers. Er zaten veel vrouwen in de zaak, maar op een of andere manier hoefden die niet zo nodig hun stem kracht bij te zetten. Maar die jonge mannen leken behalve met een oprechte stemverklaring ook nog bezig met zichzelf in de kijker te spelen in de verwachting zo hogerop in de partij te komen. Steun op zo’n belangrijk congres voor de bobo’s zal niet licht vergeten worden. Mijn man vindt dat ik hier wellicht wat te wantrouwig denk, maar ik denk dat ik gelijk heb. Ook van de Turkse Coskun Cörüz vond ik het opvallend dat juist hij het woord nam om te onderstrepen dat het goed was om akkoord te gaan. Een wit voetje halen bij Maxim kan nooit kwaad als je ervan uit gaat dat hij voor de komende jaren de partijleider wordt die je carrière binnen het CDA kan maken en breken. Maar misschien was hij oprecht van mening dat het een fantastische zet is om samen te werken met een man die het niet zal nalaten om grote groepen moslims (nee, niet alle, er zijn volgens Wilders ook wel een paar goede) opzij te zetten als tweederangs burgers. Wie zal het zeggen?

Het CDA is na dit congres vast nog niet van de interne discussie af. Het zal echt niet de inhoud van het regeerakkoord zijn waar men na vandaag met elkaar over mening zal verschillen. Dat zal gerust wel meevallen. Maar het zullen keer op keer het optreden en de uitspraken van Geert Wilders zijn, die consternatie bij het CDA veroorzaken en de discussie weer doen opladen. Een van de aanwezige tegen-verklaarden vergeleek het samenwerken met Wilders met Faust die zijn ziel aan de duivel verkocht. Anderen drukten het wat voorzichtiger uit, maar zeiden eigenlijk hetzelfde. Volgens hen legitimeer je zo het in een hoek zetten van een grote groep medeburgers van allochtone afkomst. Maar voor-verklaarden vonden juist dat je de Wilderskiezers, die de CDA kiezers bij verre overstijgen, niet aan de kant mocht laten staan. Op dat moment moest ik wel even denken aan alle PvdA stemmers (toch nog meer dan de PVV stemmers) waarvan blijkbaar niemand het erg vindt dat die aan de kant staan en niet gehoord worden.

Opvallend bij alle media-aandacht voor het CDA is, dat op het VVD congres weinig commotie was. Op tv zag ik net Frans Weisglas, die als een van de weinige prominenten zich heeft uitgesproken met zorg over het samenwerken met de PVV. Hij had er geen verklaring voor dat niet veel meer VVD-ers moeite hebben met de samenwerking. Ik snap dat eigenlijk ook niet. Ook voor Mark Rutte en aanhangers zal het toch bijzonder pijnlijk zijn als Wilders, ook in het buitenland, steeds provocerende uitspraken doet? Juist als premier sta je dan te kakken, lijkt mij.

Maar ja, Mark weet waar hij aan begint. Het mediaoptreden tijdens de presentatie van het akkoord sprak wat dat betreft boekdelen. Verhagen staat wat gênant te kijken als Wilders spreekt en Mark Rutte kijkt hem gespannen aan en knikt af en toe. Zoals ik gisteren al schreef waarschijnlijk niet omdat hij het ermee eens is, maar om te bevestigen dat hij hoort wat er wordt gezegd en met het knikje geeft hij aan dat het nog net door de beugel kan. Maar hoe lang gaat het nog door de beugel? Wanneer komen de eerste barstjes in het vertrouwen dat de heren nu nog in elkaar lijken te hebben?

We gaan in ieder geval zeker geen saaie tijd tegemoet tijdens het winterseizoen van de publieke omroep. We hebben gelukkig nog drie zenders die hier allemaal volop aandacht aan kunnen besteden. DWDD, Pauw en Witteman, Uitgesproken, Een vandaag, Nieuwsuur, Journaal, Jeugdjournaal, Koefnoen en noem maar op. Ik zit in ieder geval klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten