dinsdag 12 oktober 2010

Rutte heeft genoeg aan drie vrouwen en 0 allochtonen

Vanmorgen stonden de kranten gevuld met stukken over het gebrek aan vrouwen in het nieuwe kabinet Rutte dat binnenkort gezellig naast Beatrix op het bordes staat. Het is natuurlijk ook wel een item waar een journalist iets mee kan. De kritiek komt uit de hoek van niemand minder dan coryfee├źn Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma, beide powervrouwen uit de VVD die hun sporen ruimschoots verdiend hebben en het dus ook verdiend hebben om commentaar te leveren op de eerste liberale premier na de Tweede Wereldoorlog.

Veel commentaar werd gisteren ook al uitgezonden op de journaals en in de actualiteitenrubrieken. Dat varieerde van: ouderwets, terug naar het aanrecht, tot wat maakt het eigenlijk uit en “het zijn gewoon de beste kandidaten”. Eigenlijk was het een discussie die nergens toe leidt, want er wordt niets meer veranderd. Hoogstens wordt er nog een vrouw ingefietst als staatssecretaris, want twee namen zijn nog niet bekend. Maar dat maakt ook al niets meer uit. Het aantal vrouwen blijft bedroevend laag. En als de theorie klopt dat de beste kandidaten voor “de job”er nu zitten is het nog erger, want dat zou betekenen dat we:

1. Geen vrouwen hebben die meer kwaliteit in de schaal leggen dan de kandidaten die nu benoemd gaan worden (en als je naar die mensen kijkt kun je daar je vraagtekens bij zetten)
2. Geen mannen hebben die meer kwaliteit in de schaal leggen dan de kandidaten die nu benoemd gaan worden (……)
3. Maar het betekent dan ook dat geen enkele Nederlander van allochtone afkomst meer kwaliteit in de schaal legt dan de kandidaten die nu benoemd gaan worden.(….)

Is het misschien de eerste concessie aan Wilders dat de laatste groep totaal buiten beschouwing blijft? Of is het gewoon zo dat in het old-boys-network van Rutte en Verhagen deze mensen niet circuleren? Nu kent Verhagen natuurlijk wel dissident Ferrier, die duidelijk van allochtone afkomst is, maar die benoemen zou uitlokken van Wilders zijn. Bovendien denk ik dat Verhagen helemaal klaar met haar is, na alle ophef in de pers.

Een kabinet dat uit blanke mannen van gemiddeld ruim boven de vijftig bestaat, aangevuld met een paar groenere blaadjes van dames is het gedroomde kabinet van Rutte. In de krant werd al gesuggereerd dat hij straks met oudere en wijzere ooms op het bordes staat. En dan een enkel nichtje en neefje als excuusjongere ernaast. Kun je zo’n kabinet eigenlijk wel serieus nemen? En belangrijker nog: kun je iemand die bewust kiest om mensen die loyaal zijn geweest aan hemzelf en Verhagen (zullen we ze maar ja-knikkers noemen voor het gemak?) te “belonen”door ze op deze posten te zetten wel serieus nemen? Een afgeserveerde burgemeester van Maastricht, een tijdelijk CDA voorzitter die na het congres alleen de tweederde meerderheid nog serieus nam, een crime fighter die meerdere heren heeft gediend, een staatsman die vijftig jaar eerder had moeten leven? Zijn dit de beste kandidaten die er zijn voor het land? Of zijn het de kandidaten die Rutte en Verhagen het beste uit komen? Zijn het “veilige”keuzes?

Het land is gebaat bij een premier die eerlijk is over zijn intenties. Je kunt niet premier zijn van alle Nederlanders en dan elke keer met drogredenen komen. Niemand trapt er in dat er geen betere kandidaten (man, vrouw) waren! Niemand trapt erin dat het toeval is dat er geen “allochtoon”in de regering komt, omdat er geen goede allochtone Nederlanders zijn. Zeg gewoon waar het op staat, zodat we in ieder geval kunnen geloven wat je zegt, Mark!

P.S. Dit laatste is een tip van een wijze, oudere tante die geen functie in jouw kabinet ambieert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten