zaterdag 18 december 2010

Do's en don'ts rond Kerstmis

In de krant las ik dat er een boekje is uitgegeven om mensen minder stress te laten ervaren in de periode rond Kerst. Nu denk ik dat er veel behoefte is aan ontstressen, maar de aanschaf van een boekje is voor de meeste mensen weer een drempel. Als je zelf eens nadenkt, kom je ook een heel eind met het verminderen van stress rond de Kerst (en daarna).

Thema :Eten
Je hoeft niet perse met Kerst een culinair hoogstandje af te leveren. Het is belangrijker dat je eten maakt dat in de smaak valt bij de familie die komt eten. Dus: wel rekening houden met vegetariërs en andere dieeteisen. Een kant en klaar soepje is met wat eigen inbreng om te toveren tot een .Maar je hoeft niet perse drie soorten groente op tafel te zetten en je hoeft ook niet uren in de keuken te staan om zelfgemaakte aardappelkroketten te maken. Die uit de winkel zijn ook lekker en lekker makkelijk. Als oma graag eigen gemaakte appelmoes eet en je dat toch wilt regelen, kun je dat twee dagen van te voren al klaarmaken en laten afkoelen. Of je koopt Oma’s appelmoes van Albert Heijn. Smaakt ook naar zelfgemaakt. Scheelt weer stress op Kerstdag. Een pak kant en klaar ijs valt bij bijna iedereen in de smaak, zeker als je een lekkere chocoladesaus koop, en wat versiering om het er een culinair tintje aan te geven. Dan zijn we door het kerstmenu heen; hè, hè dat was in ieder geval relaxed.

Thema : Kerstactiviteiten
Je hoeft niet perse op Eerste Kerstdag naar het theater voor een Kerstcircus of naar de bioscoop naar de nieuwe Harry Potter. Je kunt het ook een andere dag in de kerstvakantie doen, zeker als je een paar vrije dagen hebt. Veel relaxter en je staat niet zo lang in de rij om je kaartjes af te halen. Wel eens Eerste Kerstdag ’s middags in Cineworld gekeken hoeveel mensen daar in de rij staan? Benauwend veel. Jarenlang deden wij dat ook, maar in het kader van ontstressen gaan we gewoon op een andere dag. Theater is ook leuk in de kerstvakantie, maar dat doen we dus zondag al. Voor het kerstgevoel naar Anuna in de Agatha Kerk.

Thema: Familie
Met de sneeuw van de afgelopen tijd heb je een mooi excuus om niet de hele familie af te lopen rond de Kerst. Je weet tenslotte maar nooit wat het weer gaat brengen. En het feit dat Erwin Krol zegt dat je met een gerust hart de weg op kunt gaan, maakt jou juist ongerust. Ja, ja, dat zegt hij wel vaker. Dus voor alle zekerheid blijf je lekker thuis. Een uitgebreid telefoongesprek is ook leuk en kost minder reistijd, dus stresstijd. Want iedereen gaat de weg op om allerlei familiebezoekjes af te leggen, waarvan sommige al veel stress van te voren op leveren omdat elk familiebezoek toch weer ontaardt in een grimmige sfeer door de bitse opmerkingen van tante Bertha over de slechte opvoeding van de kinderen of de (alcohol)lollige opmerkingen van oom Jan die precies die grapjes maakt die je al tien jaar moet aanhoren en die de eerste keer al niet grappig waren. Of door dat verschrikkelijke neefje uit den Haag die de hele boel op stelten zet als hij geen chips meer mag een uurtje voor het avondeten. En wat denk je van het geklaag van je schoonmoeder dat de jongeren van deze tijd nooit meer tijd hebben voor hun eigen familie en zo egoïstisch zijn. Dat was vroeger wel anders… Ontstressen dus en lekker thuisblijven. Volgend jaar is er weer een Kerst.

En dan nog wat tips over hoe te ontstressen in je vrije tijdsbesteding. Ontstressen leidt tot een relaxte levensstijl.

1. Reageer niet op elke mail die je krijgt. Het hijgerige heen-en weer gemail over iets totaal niet belangrijks levert een gigantische dosis stress op. Gewoon niet op reageren en al helemaal niet reageren op emotiemail. Heb gewoon medelijden met degene die dit stuurt. Die zit duidelijk niet lekker in zijn vel. Geen reden om je te laten opfokken. Hoe emotioneler de mail, hoe meer afstand je ervan moet nemen.

2. Denk niet dat je op vakantie moet, omdat half Nederland met de auto door de sneeuw naar zijn ingesneeuwde huisje in Frankrijk rijdt, met de urenlang vertraagde trein op wintersport naar Oostenrijk gaat om daar tot de ontdekking te komen dat het appartement dubbel geboekt is om met het vliegtuig naar de zon wil maar niet kan omdat Schiphol niet kan leveren door de sneeuw. Tegen de tijd dat de vliegtuigen weer vertrekken is je vakantie al half om. En als je daar aankomt, blijkt de zon net vertrokken te zijn naar een ander deel van de wereld. Blijf lekker thuis: geen vertraging, vertrouwd bed, volle koelkast, de hele wereld op je tv en computer.

3. Al die kerstshows op tv kun je heerlijk een jaar overslaan en eindelijk die boeken gaan lezen die je voor Moederdag, je verjaardag en Sinterklaas hebt gekregen. Met een plaid op de bank en warme chocolademelk met slagroom onder handbereik.

En als je nog meer wilt ontstressen, moet je gewoon dat boekje kopen uit de krant. Maar ook zonder kom je dus al een heel eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten