maandag 27 december 2010

Een half uurtje Volkskrant

Vanmorgen heb ik op mijn vrije dag eens lekker een half uurtje onderuitgezakt in mijn luie stoel De Volkskrant gedeeltelijk gelezen. Hoezo gedeeltelijk? Er staat genoeg interessant materiaal in om veel langer je in deze kwaliteitskrant te verdiepen. Dat klopt, maar na de berichten die ik al had gelezen bleef ik nadenken over de volgende zaken.

De ex-dakloze miljonair Jerry Winkler organiseerde een kerstdiner voor het instroomhuis in Amsterdam waar hij zelf ook in de zomer van 2009 woonde. De foto bij het artikel spreekt boekdelen. Zelf is Jerry van zijn verslavingen af, maar aan het eind neemt hij voor het echte kerstgevoel een blowtje met een oude makker.

Koningin Beatrix heeft met haar kerstboodschap wederom de woede over zich afgeroepen van Geert Wilders. Ze waagde het weer een oproep te doen tot “harmonie, respect en maatschappelijke verbondenheid”. Elke normaal mens zou dit toch moeten toejuichen? Maar hierbij waagde ze het ook nog te zeggen dat het gevaar bestaat dat “verschillen worden uitvergroot “en “muren van tegenstellingen worden opgetrokken. Wilders kon het niet laten te reageren met een hatelijke tweet. Maar waarom? Hij wil zelf toch ook dat alle moslims harmonieus met ons samenleven, respect betonen aan de Nederlandse samenleving en zich maatschappelijk verbinden door te werken en mee te doen met allerlei activiteiten die tot integratie aansporen?

Verder is de actie ‘Serious Request’ waarbij geld werd opgehaald voor aidswezen in Afrika een groot succes. Er is nog meer geld binnengehaald dan vorig jaar, toen de overheid nog zo’n drie miljoen euro doneerde. Dit jaar zou er niets binnenkomen uit Den Haag, dat was van tevoren bekend. Fantastisch, zou je zeggen, dat toch zo’n hoog bedrag (meer dan 7 miljoen) is opgehaald. Maar de kanttekening erbij is dat de regering van Rutte zal denken dat het dus allemaal wel losloopt met de door hun opgelegde bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Nederland lost het zelf wel op. Dat zal dan ook wel met de cultuursector gebeuren. Die linkse rakkers hebben weer voor niets lopen schreeuwen, zullen de rechtse rakkers in het kabinet denken.

Verder stond er nog een column van Abdelkader Benali in, die zegt dat het niet past bij een man om in een crèche te werken. Dit naar aanleiding van het pedofilieschandaal in enkele Nederlandse crèches. Hij neemt het de jonge vaders kwalijk dat ze hun kinderen niet hebben beschermd, want anders laat je je kind door een man, hoe gezond ook, toch niet verschonen? Eerst dacht ik nog dat er vast een diepere laag in deze column zou zitten, maar dat viel tegen. Het is wat het is. Een ongenuanceerde reactie van een alom gerespecteerd auteur. Tot nu toe dan.

Erik van Muiswinkel speelt in een interview voor amateurpsycholoog door zichzelf af te vragen waarom hij toch helemaal los kan gaan in zijn rol van typetjes als Willem van Hanegem, die hij ooit een hele avond in een voetbalkantine heeft nagedaan. Nee, beter nog, hij zag die hele avond alles door Willems ogen. Hoe kan dat toch? Hij heeft zelf niet helemaal een bevredigend antwoord, komt niet verder dan wellicht ietwat aan schizofrenie, waardoor de lezer zal concluderen dat hij beter cabaretier kan blijven dan zich te laten omscholen tot psycholoog.

Verder nog een ingezonden opiniestuk van een schoolmeester uit Nijmegen, die aangeeft dat door het rijksbeleid een soort bio-industrie gaat ontstaan in het basisonderwijs (vijfendertig leerlingen in een klas met 1 juf of meester). Het invoeren van de wet Passend Onderwijs verplicht de scholen om kinderen met allerlei mogelijke handicaps gewoon te laten meedoen in een klas, zonder daarbij financiële middelen aan te leveren is een oorzaak. Zijn conclusie is dat er geen keuze mogelijkheid zal zijn tussen excellent en egalitair onderwijs, maar dat het gewoon een kwestie wordt van pappen en nathouden. Meer zit er niet in. Misschien tijd om een rechtse hobby ook eens een zak geld mee te geven?

Als laatste nog even aandacht voor een ingezonden brief van Carola uit Amsterdam die zich eraan stoort dat iedereen het heeft over een “aanval van de dooi”, terwijl zij toch echt heeft geleerd dat de dooi “invalt”. Ondanks het feit dat zij gelijk heeft, vraag ik me af waarom zij zich hier druk om maakt. Was haar kerstdiner misschien mislukt, of heeft haar vriend het uitgemaakt?

Al met al genoeg stof in een halfuur Volkskrant om je de rest van de dag bezig te houden lijkt me zo. Maar ik heb nog wel wat anders te doen. Zo wil ik vanmiddag ook nog het Noordhollands Dagblad lezen als mijn man terug is van zijn werk. We delen de kranten eerlijk en hij neemt de krant mee die het eerste komt. Wat zou daar vandaag instaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten