maandag 19 april 2010

De natuur de baas

Nederland is al enkele dagen stil. Het valt mij niet op, want ik hoor bijna nooit een vliegtuig. Niet omdat ze niet vliegen, maar het valt mij gewoon zelden op. Hoe anders zal dit zijn voor mensen die in Zwanenburg wonen of bij Halfweg. Voor die mensen zal het zondag op die prachtige lentedag hemel op aarde zijn geweest. Eindelijk konden ze ongestoord eens buiten zitten en de vogels in hun eigen tuin horen kwetteren.

Een van deze mensen was deze week op televisie en vertelde wat een verademing het was in vergelijking met de normale gang van zaken. Elke minuut een vliegtuig boven je huis! Ik vraag me af of hij zich na enkele rustige dagen afvraagt of hij niet beter kan verhuizen naar een deel van het land waar het altijd zo rustig is. Bijvoorbeeld naar Overijssel, bij Rijssen in de buurt. Daar gaan wij vaak op vakantie naartoe en daar is het altijd lekker rustig.

Minstens vier keer per jaar zijn wij een week of een halve week in Enter in een park van Landal Green Parks. Mijn zus heeft daar een huisje en daar maken wij met veel plezier gebruik van. Een weiland grenst aan hun grondgebied. Op dat weiland staat een groep van ongeveer twaalf jonge koeien.’s Avonds komen ze naar het hek en kun je ze aaien. Verder zitten er veel eekhoorns, zijn er af en toe weer konijnen te zien en verder volop vogels. Verder… stilte.

Het is er ’s nachts ook nog echt donker. Je ziet veel sterren, hoort uilen en ziet vleermuizen. In mei zijn er ook volop meikevers die door het avonddonker boven je hoofd vliegen. Voor ons is dat het ultieme vakantiegevoel. Je wordt moe van het vele wandelen in de gezonde buitenlucht. Slaapt veel vaster dan thuis en je kunt alles achter je laten. Een klein beetje van dit effect ervaart die meneer in Zwanenburg nu eindelijk ook eens.

Maar voor hoe lang nog? De algemene opinie in Nederland is dat het nu wel genoeg is met die aswolk. In het begin accepteerde men gemakkelijk dat de natuur ons de baas was. Maar na een paar dagen is het afgelopen met die tolerantie. “Ja zeg, het kan volgens experts nog maanden duren! Dat kan toch niet!”. Mensen willen nu toch echt weer naar huis, of juist op vakantie. Of voor het werk moet weer gevlogen worden. Logisch, er spelen veel belangen.

Maar stel je voor dat het echt gevaarlijk zou blijken te zijn. Als er echt een langere periode niet gevlogen zou kunnen worden? Wat gebeurt er dan in onze westerse wereld? Hoe zouden we daar mee om moeten gaan? De kans bestaat dat in IJsland een grotere vulkaan ook as gaat spuwen. Dat zou nog veel ingrijpender gevolgen kunnen hebben. Ik hoop dat het niet gebeurt. Maar als het wel gebeurt, wat dan?

Ik ben blij dat ik niet hoef te vliegen dit jaar. Dat we gewoon met de auto naar Overijssel kunnen gaan en daar met hoogstens een uur vertraging door files aankomen. In Enter is de natuur de baas ook zonder dat er een vulkaan aan te pas komt. Dus als de vliegtuigen weer gaan vliegen, laat ze voorbij gaan. Zoek een lekker rustig plekje in Nederland, net als bij Enter. En geniet van de rust

Geen opmerkingen:

Een reactie posten