woensdag 31 maart 2010

Een 7,2 op de schaal van Richter voor humor

Eindelijk weer eens een grappig stukje in de krant. Het gaat over gevoel voor humor. Nederlanders blijken zichzelf gemiddeld een 7,2 te geven als het op gevoel voor humor aankomt. Een mooie score als het op je eindexamenlijst achter je moeilijkste vak staat. De gemiddelde Nederlander doet niet aan zesjescultuur in ieder geval, dus Balkenende is ook blij. Of hij zelf heeft meegedaan aan dit onderzoek, weet ik niet. Ik vind hem in ieder geval grappig met zijn rare loopje en eigenwijze gezicht. En ook zijn uitspraken in het kader van de verkiezingskoorts: “Ik ben geen man om op de winkel te passen, ik ben een man van grote stappen”. Gelukkig dat hij zelf ook door heeft dat als ondertussen vier winkels failliet had laten gaan als hij bedrijfsleider was geweest in plaats van premier. Maar die grote stappen maakt hij wel en dat maakt hem juist zo koddig als hij loopt. Alleen zijn dat niet die grote stappen die hij bedoelt. Ruimschoots gevoel voor humor in huis dus, met zo'n uitspraak.

Volgens de gemiddelde Nederlander is Femke Halsema de grappigste politicus, al scoort zij slechts een 5,4. Leuk zijn in de politiek is blijkbaar niet zo heel erg leuk. Gelukkig is de politiek niet bedoeld om leuk te zijn, maar een beetje humor kan natuurlijk een lastig debat wel een beetje vlottrekken. En als wat meer politici zichzelf nu eens iets minder serieus zouden nemen, zouden ze misschien wel op dezelfde score kunnen komen als de gemiddelde Nederlander. Kom op jongens en meiden, weg met die onvoldoende. Ga voor de ruime voldoende. De ware VOC mentaliteit moet op het gebied van humor ook maar weer eens de kop opsteken.

Wat ik wel apart vond was dat Ruben Nicolai volgens de meeste mensen de leukste televisiepresentator is en toch maar precies hetzelfde cijfer krijgt als de gemiddelde Nederlander zichzelf geeft. Een 7,2 dus. Hoe kan dat nou? Betekent dit dan dat de gemiddelde Nederlander denkt dat hij of zij net zo goed en grappig kan presenteren? Moeten presentatoren van een amusementsprogramma dan niet leuker zijn dan wijzelf om onze aandacht vast te houden? Paul de Leeuw krijgt slechts een 6,5! Waarom kijken we dan nog naar hem? Een avondje kletsen met onze familie die gemiddeld zichzelf een 7,2 geeft zou dan toch leuker moeten zijn?

Volgens mij kun je hier maar 1 conclusie uit trekken. De gemiddelde Nederlander overschat zijn eigen gevoel voor humor. Oh, wat vinden we onszelf leuk. Wij verdienen een dikke voldoende. Maar kijk nou eens goed om je heen als je dat grapje maakt dat jezelf zo leuk vindt. Lacht de rest wel net zo hard met je mee? Thuis ben ik vaak getuige van pijnlijke situaties als de ene huisgenoot een grapje maakt dat door de andere huisgenoot niet zo gewaardeerd wordt. De ontvanger van het grapje waardeert deze gemiddeld echt niet met een 7,2. Is dat buitenshuis anders? Nou, vaak niet. Het valt me vaak op dat mensen zelf het hardst om hun eigen grapje lachen. Ik heb zelf ook wel eens een opmerking gemaakt die ikzelf wel met een 9 gewaardeerd zou hebben, maar dat de rest van de familie niet boven een 6 je uitkwam.Mijn tweelingzus is er nog beter in, vraag maar aan haar kinderen.

Maar gelukkig, we weten volgens het krantenstukje wel goed welke bekende Nederlanders niet leuk zijn. Zij scoren dan ook een onvoldoende. En wie zijn dat dan? Nou, Gordon en Gerard Joling en als klap op de vuurpijl Albert Verlinde en Patty Brard. Wat dat betreft heeft de gemiddelde Nederlander het wel goed gezien. Deze mensen zijn inderdaad niet leuk. Maar zij vinden zichzelf wel heel leuk. Ze schateren het uit al bij het tweede woord van elke zin die ze gebruiken. Het zijn eigenlijk gemiddelde Nederlanders, maar dan erger. Veel erger!

Er zijn genoeg mensen die echt gevoel voor humor hebben. Verder zijn er nog mensen die je een goed gevoel geven omdat ze vrolijk zijn, vriendelijk of enthousiast. Maar dat de gemiddelde Nederlander een 7,2 verdient voor humor? Bureau Intomart zou eigenlijk een vervolgonderzoek moeten doen om te kijken hoe deze mensen werkelijk scoren op de schaal van Richter voor humor. Maar die bestaat niet, helaas. Zo lang hij nog niet bestaat, geef ik mezelf een 7,3. Net meer dan de gemiddelde Nederlander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten