vrijdag 5 maart 2010

Politiek en coalitievorming, binnenkort op tv?

De verkiezingen zijn voorbij en de kranten staan al vol van mogelijke coalities die gesloten gaan worden. Voor Beverwijk lijkt het een makkelijk verhaal. Er zijn twee winnaars en twee verliezers en die zullen het samen gaan proberen. In Heemskerk wordt een succesvolle Groen Links wethouder misschien wel afgeserveerd, want om zetels te verdelen tussen drie partijen die allemaal 5 zetels hebben gehaald is ‘makkelijker’. Het gaat tenslotte om machtsverhoudingen. Op papier lijken het simpele dingen. Maar het gaat uiteindelijk om het resultaat van de samenwerking.

Gaat het lukken om in de diverse gemeentes combinaties te maken die elkaar versterken waardoor er op een goede manier bestuurd kan worden? Is een brede coalitie succesvol omdat je grote meerderheden in de raad hebt, of is het niet handig omdat je er steeds samen uit moet zien te komen voordat stukken naar de raad gaan? De tijd zal het leren.

In Beverwijk starten de onderhandelingen vanmiddag om 16 uur. Maar de krant weet al hoe het gaat. Is het dan nog wel de moeite waard om te gaan luisteren naar de openbare onderhandelingen? Ja, dat is het zeker. Er wordt ook geëvalueerd hoe de verkiezingen zijn gegaan en men geeft zijn mening over de uitslag. Dat is op zich al interessant. En niet alleen de woorden die worden uitgesproken zijn belangrijk, het is ook de lichaamstaal die daarbij gebezigd wordt. Wie vermijdt het wie aan te kijken. Wie kijken elkaar met onbevangen blik aan? Wie schuift met zijn voeten als teken dat hij/zij zich niet op zijn/haar gemak voelt? Wie kijkt arrogant, wie kijkt besmuikt, wie kijkt als grote overwinnaar in het rond. Dat zijn interessante bijkomstigheden die een goede indruk kunnen geven van hoe de hazen de komende jaren gaan lopen.

Jammer dat er geen plaatselijke televisie is om dit soort bijeenkomsten in de huiskamers te brengen. Beeldgericht als we tegenwoordig zijn, zou het burgers en politiek dichter bij elkaar brengen. Als je hebt gestemd, wil je toch ook weten hoe jouw vertegenwoordigers tegen de verkiezingen aankijken en of ze mee gaan doen met het besturen van de stad vanuit de coalitie.

Vorige week was ik in de gemeente Twenterand en daar worden de raadsvergaderingen ook uitgezonden op televisie. Er bleek best veel belangstelling voor te bestaan. Het geeft in ieder geval de burgers de gelegenheid om als het hun uitkomt met een lekkere zak chips (of een gezonde appel, ik ben tenslotte demissionair wethouder volksgezondheid) en een glas wijn te genieten van de lokale uitspattingen van de politiek. Als het boeiend is, blijf je aan de buis hangen. Als het saai wordt, switch je naar de actualiteiten bij NOVA.

Ondertussen ga ik als demissionair wethouder mijn kamer maar eens leegmaken, zodat binnenkort de schoonmaakploeg de kamer gereed kan maken voor de nieuwe wethouder. Die verdient het om in een schone, netjes opgeruimde kamer zijn of haar werkzaamheden te beginnen. En er moet een fatsoenlijk overdrachtsdocument komen, zodat deze ook weet wat hem of haar te wachten staat. Dat is belangrijk, een goede start is het halve werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten