Afgelopen week was op tv een item te zien over ouders van gehandicapte kinderen die aankaarten dat het schandalig is dat de vervoersbedrijven die hun kinderen vervoeren naar school niet met busjes met winterbanden werken. Zij maken zich ernstig zorgen over mogelijke ongelukken die met hun kinderen zouden kunnen gebeuren. Er had al een ongeval plaatsgevonden waarbij enkele kinderen gewond waren geraakt. Nu is het natuurlijk altijd de vraag of dat ongeluk met winterbanden niet gebeurd zou zijn. Ook in landen waar verplicht met winterbanden gereden wordt is het aantal ongelukken in periodes van gladheid groot. Maar bekend is wel dat je met winterbanden meer grip hebt op de weg.
In de gemeentes van de IJmond zijn nu ook vragen gesteld in verband met de nieuwe aanbesteding van het cvv (collectief vraagafhankelijk vervoer). Of in de aanbesteding wel het hebben van winterbanden is meegenomen. In Heemskerk heeft het zelfs geleid tot een raadsdebat waarin Ellen van Tongeren van de VVD een voorstel heeft ingediend dat unaniem aangenomen werd. “Sympathiek” werd het voorstel door een raadslid genoemd die eerst aarzelde, maar later toch ook instemde. “Dringende noodzaak”, was de respons van Ellen van Tongeren. (Volgens de krant van Wakker Beverwijk en Heemskerk, want ik ben zelf niet bij de vergadering geweest).
Toen ik naar de tv keek en een bewogen moeder op een emotionele wijze hoorde pleiten voor verplichting van winterbanden voor busjes die kinderen naar school vervoeren, kwamen de volgende vragen in me op.
1. Zou de kans op ongelukken echt wel zoveel minder worden? Want als je weet dat je winterbanden hebt met meer grip, dan ga je misschien wel weer harder rijden. Zonder winterbanden rijd je waarschijnlijk heel voorzichtig, omdat je weet dat de slipkans groter is.
2. Zouden die ouders die zo hard roepen om veiligheid voor hun kind zelf ook wel winterbanden onder hun auto hebben? Het kind zit tenslotte ook bij de eigen ouders wel eens in de auto als ze in het weekend op familiebezoek gaan, of naar de sport.
Maar ze hebben natuurlijk wel gelijk als ze willen dat vervoer zo veilig mogelijk is. Niet alleen als het om het vervoeren van schoolkinderen of gehandicapten gaat. Ook bij het dagelijkse woon/werkverkeer. Misschien zou het goed zijn om net als in Duitsland het gebruik van winterbanden bij winterse weersomstandigheden verplicht te stellen? Misschien is het ook wel goed voor de economie, in ieder geval de bandenfabrikanten en autozaken hebben er baat bij. Wel dan ook meteen sire spotjes op tv om te waarschuwen dat je zelfs met winterbanden bij winterse omstandigheden je snelheid aan moet passen. Het is geen garantie voor het niet krijgen van een ongeluk.
Maar moeten we het rijden met winterbanden wel verplichten omdat het toevallig nu net 1 van die winters is dat Nederland winterse omstandigheden kent? De prognose is nog steeds dat Nederland warmer wordt en dat we uiteindelijk niet meer naar Zuid-Frankrijk op vakantie hoeven voor een zonvakantie. Nu het eens een keer een echt strenge Hollandse winter is, schiet iedereen meteen in de stress. Is dat wel nodig?
De Heemskerkse raad vraagt zich dat blijkbaar niet af en of het college dat wel heeft gedaan staat niet in de krant te lezen. Bovendien kan de Heemskerkse raad wel zo graag winterbanden willen voor de busjes, maar daarvoor is overleg nodig met andere gemeentes. Het cvv vervoer wordt in overleg met alle regiogemeenten in Midden- en Zuid-Kennemerland en de provincie aanbesteed. Dat betekent dus dat Heemskerk in zijn eentje helemaal niets kan beslissen. Net zo min als Beverwijk dat kan. Ik ben benieuwd wanneer de wethouder van Heemskerk contact met mij opneemt om te vragen hoe we dit in het vat gaan gieten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten