donderdag 11 februari 2010

Weg met de tegenpartij!

In de jaren zeventig/tachtig kende iedereen eigenlijk wel De Tegenpartij. Deze partij die door Kees van Kooten en Wim de Bie was verzonnen voor hun televisieprogramma had 1 duidelijke lijn: ze waren overal tegen. De rolverdeling van Koot en Bie was duidelijk: Bie (alias Tedje van Es) was de domme kracht en Koot (alias F.Jacobse) was de gladde glibber. Dat het een parodie was, zal een ieder duidelijk zijn geweest. Toch hebben ze in de loop der jaren navolging gekregen van lieden die hun campagne helaas niet ironisch bedoelden.
• Nog even voor de nostalgie uit het verkiezingsprogram van De Tegenpartij
• Stemp de Tegenpartij!
• Samen voor ons eigen
• (de miljoenen van de pensioenen, de miljarden van het gas,) Geen gezeik, iedereen rijk, en in zijn sas
• Nergens geen maximumsnelheden! Honderdtwintig? Dat rijden wij al in z'n achteruit!
• Mogen wij éven overgeven?
• De Tegenpartij, de partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne


Een tijd lang (en eigenlijk nog steeds) was de SP de Tegenpartij. Weliswaar geen glibber als F. Jacobse of domme kracht als Tedje van Es aan de macht, maar men was wel altijd overal tegen. Het komt op mij altijd zo terriërachtig over. Zeker nu Agnes Kant bij de SP haar mannetje staat. Ze kijkt vals in de richting van haar tegenstander, bespringt (figuurlijk) haar onderwerp, blijft keffen (ook figuurlijk) als een hondje dat bijna gewurgd wordt door de strakke riem en kijkt daarbij alsof ze echt wil gaan bijten. Geen prettig gezicht.

Ook Rita Verdonk met haar Trots op Nederland is vaak tegen. Eigen ideeën zijn er niet veel, maar die van de anderen deugen in ieder geval niet. Ik heb trouwens nog steeds niet door op welk deel van Nederland ze trots is. Rita lijkt op een rottweiler. Ze heeft trouwens ook grote hondenogen, let maar eens op. Ze accentueert ze ook nog eens met dikke lijnen. Ze noemde zichzelf ooit rechtdoorzee, maar waar ze dan eindigt aan het eind van die zee? Misschien in Engeland (Rita rules the waves). Rottweilers staan niet bekend om hun denkvermogen. Ze gaan gewoon.

En dan nog Geert Wilders en zijn Partij van de Vrijheid. Ik denk niet dat veel mensen zich nog vrij zouden voelen als hij aan de macht komt in Den Haag. Als je hem met een hond wilt vergelijken zou hij het best vergeleken kunnen worden met een kruising tussen een poedel en een pitbull komen. En dat is eigenlijk een belediging voor de poedel, die toch bekend staat als een vriendelijk beest. Het gaat dan echt alleen om de haardracht. Voor de pitbull is het trouwens ook een belediging, want de meeste zijn toch echt niet zo slecht als de enkelingen die de krant halen omdat ze een kind ernstig hebben verwond. Dat soort pitbulls laat niet los (en hun favoriete plek is dan de strot).

Is Geert Wilders dan zo erg? Een groot deel van Nederland zou op hem stemmen als ze bij de gemeenteraadsverkiezingen de kans kregen. Hebben die mensen dan allemaal ongelijk? Beweer ik soms dat die mensen allemaal gek zijn? Nee, dat beweer ik niet. Geert Wilders is erg, dat wel. Hij is erg, omdat hij als politicus met vele jaren ervaring misbruik maakt van naïeve burgers. Hij geeft ze het signaal dat veel zaken misgaan in Nederland en dat dat voor een groot deel te wijten is aan de Islam. Hij noemt expres niet de mensen, maar hun godsdienst. Dat klinkt minder erg. Maar is dat ook minder erg?

Godsdiensten geven mensen steun, geven een kader om naar te leven, maar de boeken die de lijn uitzetten bieden ook ruimte voor misbruik. Hoe lang zijn homofielen niet verketterd, omdat men zei dat de bijbel hier duidelijk tegen was. Als de mensen die de bijbel schreven hadden geweten dat er ooit een Geert Wilders in Nederland zou zijn die de haarverf voor mannen zou ontdekken, hadden ze vast geschreven dat dit zondig was en verboden moest worden. En dat de persoon die zich hiertoe laat verleiden, verketterd moet worden. Als je alles negatief wilt uitleggen, kun je met de bijbel veel kanten uit. Met de Koran dan natuurlijk ook. Maar dat moet je niet willen. Ook niet als je van de partij van de Vrijheid bent. Juist niet als je van de Partij van de Vrijheid bent.

Hoe ze aan die naam zijn gekomen is me trouwens een raadsel. Wie is er nog vrij als Geert Wilders aan de macht komt? Volgens mij houdt die vrijheid alleen maar in dat je vrij mag roepen dat niets deugt. Maar wat schieten we daarmee op? De PVV roept dat het niet deugt, de kiezers vinden dat het niet deugt en stemmen massaal voor deze tegenpartij. Maar wie gaat er dan voor zorgen dat het wel deugt?

In de bijna vijftig jaar dat ik in Nederland rondloop, is me opgevallen dat ik het nooit moest hebben van de mensen die vinden dat iets niet deugt. Die mensen deugen zelf niet zo heel erg. Je moet het hebben van de mensen die alternatieven bieden om ervoor te zorgen dat het beter wordt. Mensen die met goede ideeën komen waar je je achter kunt scharen. Mensen die niet escaleren, maar nuanceren. Mensen die niet de schuld voor zaken die misgaan bij bepaalde groepen neerleggen. Waarom moet er eigenlijk altijd iemand schuld hebben? Leg dat eerst maar eens uit.

En voor vandaag eindig ik met een mooie slogan uit een reclamecampagne van Sire. Het is bedoeld om te wijzen op de verantwoordelijkheid van het individu. Samen maak je een samenleving waarin het prettig is te leven.

De maatschappij, dat ben jij!

3 opmerkingen:

 1. Leve de Tegenpartij.
  Een maatschappij waarin geen tegengeluiden gehoord mogen worden wordt meestal een dictatuur genoemd. In de parlementaire democratie die Nederland is zijn partijen als de SP bijna per definitie veroordeeld tot het voeren van oppositie (oppositie=tegen). Voor zover ik die zaken kan volgen lijkt mij dat de SP niet blijft hangen in woordspelletjes zoals CDA maar vooral inhoudelijk debatteert. SP was tegen oorlog voeren in Irak en Afghanistan en tegen de wijziging van de AOW. Ik vind dat dat onderwerpen zijn waarbij de SP de PvdA aan haar zijde had moeten vinden. Terwijl jij in je Blog schreef dat je tegen de AOW leeftijdverhoging was en niet de moeite nam om je stem daarvoor uit te brengen, maakte Agnes Kant zich sterk voor een ongewijzigde AOW, zonder veel steun van andere politieke partijen, dat is wel duidelijk. De hartstocht waarmee ze dat deed juich ik van harte toe.

  Jezus Jaqueline, dit gedoe over uiterlijkheden kan echt niet hoor. Van jou als politicus verwacht ik dat je over de inhoudelijke verschillen heen op zoek gaat naar de overeenkomsten met politieke tegenstanders. Vind jij dat dit de manier is waarop PvdA stemmers met VVD, CDA, SP, PVV, TON stemmers moeten omgaan? Ik ga TON stemmers niet vertellen dat Rita op een Rottweiler lijkt, of PVV stemmers dat ze naïef zijn, ik vertel ze bijvoorbeeld over wie in Nederland aan de macht zijn geweest in de jaren van de grote instroom van buitenlanders:
  Kabinetten 1960-1980
  59-63 De Quay KVP ARP CHU VVD
  63-65 Marijnen KVP ARP CHU VVD
  65-66 Cals KVP PvdA ARP
  66-67 Zijlstra KVP ARP
  67-71 de Jong KVP ARP CHU VVD
  71-73 Biesheuvel KVP ARP CHU VVD DS70
  73-77 Den Uyl KVP ARP PPR D66 PvdA
  77-81 Van Agt CDA VVD
  In deze twintig jaren zijn de socialisten gedurende 5 jaar in de regering geweest,
  De christelijke en katholieke partijen 20 jaar en de VVD 15 jaar.
  In de jaren 60 toen de instroom van gastarbeiders zijn aanvang nam waren de socialisten gedurende 1 jaar in de regering.
  Degenen die de PvdA verwijten verantwoordelijk te zijn voor de aanwezigheid van gastarbeiders of allochtonen in Nederland doen er goed aan deze cijfers op zich in te laten werken en te beseffen dat het het CDA en zijn voorlopers, de VVD en de werkgevers zijn die hiervoor verantwoordelijkheid dragen en de zaak vervolgens op hun beloop lieten.

  Zelf ben je van mening dat heel veel niet deugt, ik hoop wel dat je geen hekel aan jezelf hebt.
  Groet, WijkaanZees Eenmans Tegenpartij (WET).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Jan,
  Jammer dat je mijn blog gebruikt om je eigen blog te plaatsen. Ik vind het prima dat je reageert, maar je verdraait wel veel.En mijn blog is niet alleen bedoeld voor wat jij als de waarheid beschouwt.Ik vind het gewoon leuk om absurde vergelijkingen te maken tussen bijvoorbeeld Rita Verdonk en een rottweiler. Een beetje humor op zijn tijd zou je toch echt wel moeten kunnen waarderen. En ik blijf bij mijn stelling: Weg met de tegenpartij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog maar wat Rottweiler humor dan?
  A man takes his Rottweiler to the vet and
  says, "My dog'scross-eyed,
  is there anything you can do for him?"
  "Well," says the vet, "let's have
  a look at him." So he picks the dog up and
  examines his eyes, then
  checks his teeth. Finally, he says, "I'm
  going to have to put him down."
  "What? Because he's cross-eyed?" "No,
  because he's really heavy."

  BeantwoordenVerwijderen