vrijdag 26 november 2010

Er waren eens 1000 duimendraaiers in Den Haag

Vandaag las ik het bericht op teletekst dat de gemeente Den Haag 1000 arbeidsplaatsen wegbezuinigd van de 7500 fte’s die op dit moment bij de gemeente werkzaam zijn. De gemeente moet 150 miljoen bezuinigen en dan vallen er harde klappen bij het personeel. Wat ik me meteen afvroeg was of dit soms allemaal mensen zijn die jarenlang hebben zitten duimendraaien. Het lijkt me toch niet. Als ze geen nuttig werk verrichten, waren ze toch nooit aangenomen? Nee, ik ga er vanuit dat deze mensen hun salaris gewoon waarmaken, net als die 6500 die blijkbaar niet weg hoeven.

Welke taken zal de gemeente Den Haag gaan afstoten? Doen ze nu dingen die ze makkelijk kunnen laten? Volgens mij is dat niet zo. Ik heb ergens gelezen dat slechts 20% van het gemeentelijk beleid stuurbaar is. De rest zijn verplichte taken, die door de gemeente moeten worden uitgevoerd en waar de gemeente dus geen keuze in heeft. Geld voor onderwijsachterstanden mag ook niet gebruikt worden voor sportbeleid en het participatiebudget mag niet ingezet worden om achterstallig onderhoud aan wegen op te knappen.

De gemeentes zitten door de gigantische kortingen op het gemeentefonds met hun handen in het haar. Den Haag is snel met de conclusie dat er dan maar 1000 fte’s uit moeten. Ik weet niet hoe ze dat zo snel berekend hebben en of ze er dan al uit zijn welke functies het betreft. Of wordt er stelselmatig op elke afdeling met een dikke kaasschaaf 1 op de 7,5 functie geschrapt? Is het daarbij ook nog ‘Last in, First out?” Of worden juist de oudere personeelsleden aan de kant gezet?

Veel gemeentes zullen te maken krijgen met het moeten nemen van impopulaire maatregelen zoals Den Haag nu al aankondigt. Er zal overal personeel uit gaan, de welzijnsinstellingen en culturele instellingen zullen flink moeten inleveren. Ondanks de inspanningen om het sportbeleid te stimuleren, zal daar toch ook gekeken worden naar maatregelen. Moet elke stad nog wel zijn eigen zwembad hebben? Het antwoord op die vraag is wel duidelijk. Het kan gewoon niet meer.

Door grootscheepse bezuinigingen gaat veel van de glans verloren die door jarenlange inspanningen is opgebouwd. De slagroom is van de taart en de taart is ook niet meer wat hij was. Veel mensen zullen door banenverlies langdurig werkloos worden. Want de gemeente Den Haag is tenslotte niet de enige werkgever waar grote klappen vallen.

En komen er nu echt zoveel banen bij dat mensen weer vol plezier elders de handen uit de mouwen kunnen steken? Nee, echt niet. De politie zou er drieduizend mensen bij krijgen, totdat bleek dat ze nu al te weinig geld hebben om de huidige personeelsformatie in tact te laten. De drieduizend extra mensen blijken nu drieduizend bestaande politiefunctionarissen te zijn die hun baan (gelukkig) niet kwijt raken. Maar het halleluja verhaal is dus van de baan. En ik hoor nooit over bedrijven die duizend mensen extra nodig hebben.

Als je goed om je heen kijkt en luistert, valt op dat veel mensen die toch als heel kansrijk omschreven mogen worden, grote problemen hebben bij het vinden van een nieuwe baan. De banenmarkt van het UWV dit jaar was drukker dan ooit. En daar liepen echt geen kneuzen rond. Trouwens, ook het uwv gaat schrappen in het personeelsbestand. Niet omdat er geen werk ligt. Nee, omdat van hogerhand is opgelegd dat het UWV komend jaar 20% van het personeel en het jaar erna nog eens 20% moet zien kwijt te raken.

En hoe meer bedrijven grote aantallen te ontslaan personeel noemen of percentages die moeten afvloeien, hoe normaler het lijkt. Misschien lijkt het op een gegeven moment zelfs logisch. Maar het is niet logisch en het is zeker niet normaal te noemen. Laten we zuinig zijn op banen. Niemand wil buitenspel komen te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten