dinsdag 9 februari 2010

Goedkope huurwoningen, maar liever niet in Uitgeest!

In het Dagblad Kennemerland van 9 februari staat een interessant stuk over de teruglopende verkoop van woningen in Uitgeest. De plaatselijke vereniging van woningbezitters (AVBU) meldt dat er in 2009 ruim 57 procent minder huizen zijn verkocht dan in 2007. Ook de gemiddelde opbrengst ging fors omlaag, ruim 5 procent. Tot nu toe een duidelijk verhaal. Of je er meteen conclusies aan moet verbinden weet ik niet. Maar dat doet Jo van Dam (het boegbeeld van AVBU) wel. Alleen de conclusies zijn totaal anders dan je zou mogen verwachten.

Als eerste stelt hij dat het duidelijk is dat het in Uitgeest onmogelijk is om goedkope appartementen te bouwen. Als uitleg geeft hij dat de gemiddelde meterprijs net zo hoog ligt als die van vrijstaande woningen. Wat wil hij nu hiermee bewijzen? Er zijn blijkbaar onverkoopbare dure appartementen, maar waarom het niet mogelijk zou zijn goedkope appartementen te bouwen legt hij helemaal niet uit. De projectontwikkelaars hebben gewoon te hoog ingezet. Kopers van dure appartementen mijden blijkbaar Uitgeest. Potentiƫle kopers van goedkope appartementen krijgen niet eens een kans.

Verder stelt hij dat de politiek af moet van de wens om goedkope huurappartementen te bouwen, die door de vrije woningmarkt ten goede komen aan de hele IJmond. Hij vindt dat de gemeente eengezinswoningen moet bouwen. Natuurlijk, iedereen wil het liefst een huis met een tuintje, ook in Beverwijk. Maar is die wens voor iedereen haalbaar, vooral financieel gezien? Natuurlijk niet. En heeft Uitgeest een grote voorraad goedkope huurwoningen? Al helemaal niet! Ik heb net even op de sites gekeken, maar als je een bedrag rond de 400 euro intypt, word je meteen doorgeschakeld naar een eenkamerwoning in Alkmaar. Er zullen best veel mensen een goedkoop huurappartement in Uitgeest willen betrekken. Alleen dhr. Van Dam wil blijkbaar ‘arme’ inwoners uit andere delen van de IJmond weren. Liever ziet hij werkende en jonge (blijkbaar kapitaalkrachtige) gezinnen zich vestigen.

Waar heeft dhr. Van Dam de laatste jaren gewoond? Op een andere planeet of zo? Welke gemeente van de IJmond heeft nu veel goedkope huurappartementen waar door de vrije woningmarkt alle IJmonders gebruik van kunnen maken? Dat is toch zeker Beverwijk! In Beverwijk hebben we een ruim aanbod van goedkope huurwoningen die ten goede komen aan alle IJmonders. Studenten, mensen met een krappe beurs, pardonners, die komen ruimschoots aan bod in Beverwijk. Is Beverwijk daar altijd blij mee? Nou, dat valt nog te bezien. Wij hebben veel mensen in onze gemeente die aanspraak maken op kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen en die ook gebruik maken van regelingen binnen het minimabeleid. Het kost dus de gemeente Beverwijk geld en in tijden van bezuinigingen is dat heus niet positief.

Maar wij bieden wel een kans aan mensen met de laagste inkomens om ook een huishouden te voeren. Hebben die mensen soms geen recht op een woning? De gemeentes zouden allemaal hun verantwoordelijkheid moeten nemen om te zorgen dat er ook voor de laagste inkomenscategorie voldoende woningen beschikbaar blijven. Dat heeft te maken met solidariteit. Solidariteit tussen mensen en ook solidariteit tussen gemeentes. Dat zal het gemeentebestuur van Uitgeest heel goed begrijpen en het zou fijn zijn als zij zich in de toekomst toch sterk maken voor goedkope huurwoningen in Uitgeest. En misschien kunnen ze dhr. Van Dam dan even bijpraten. Kan hij daarna weer terug naar Mars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten