zondag 28 februari 2010

Iedereen krijgt een tweede kans, zelfs na rood

Eindelijk eens een onverwachte wending in de Beverwijkse politiek: Democraten Beverwijk, onder leiding van Karel Hazeveld geeft complimenten aan de landelijke partijen die plaatselijk opereren. Hij wil graag samenwerken met CDA en PvdA en geeft aan dat ze de afgelopen vier jaar toch eigenlijk precies datgene hebben bereikt wat vier jaar geleden met Democraten Beverwijk (die toen het coalitieprogramma onderschreef) is afgesproken. Hij heeft spijt van het feit dat hij er ooit uit is gestapt en dat Democraten Beverwijk verder is gegaan in de oppositie. Hij geeft aan dat hij in de komende periode weer graag samen wil werken en zendt daarom via de lokale media zijn lokroep uit: Ik wil, ik wil, ik wil…..

Ja, de verkiezingen naderen en de meeste plaatselijke politici doen er alles aan om de burgers ervan te overtuigen om toch echt te gaan stemmen en hun democratische recht uit te oefenen op 3 maart. Maar in plaats van vertrouwen te wekken, wordt veelal wantrouwen gewekt. Want dacht u nu echt dat de 1e alinea klopte? Hij zou eigenlijk moeten kloppen, maar helaas is dat niet het geval. Als een partij een coalitieprogramma ondertekent, zou dat moeten betekenen dat men achter het programma staat. Maar Karel Hazeveld steekt niet onder stoelen of banken dat hij vindt dat CDA en PvdA er een potje van hebben gemaakt de afgelopen jaren dat ze in het college zaten. Argumenten worden er met de haren bijgesleept, worden schromelijk overdreven of desnoods gewoon verzonnen. Alles om maar de kiezers ervan te overtuigen dat Democraten Beverwijk wel echt voor de burgers gaat en de rest dus niet. Hij is boos dat het CDA campagne wil voeren tot het eind. Boos is hij omdat de landelijke partijen geld krijgen uit Den Haag en hij zegt dat het CDA de verlenging van de campagne hieruit betaalt.

Punt 1: een politieke partij mag altijd tot de laatste dag campagne voeren. Er bestaat geen ongeschreven wet om dit niet te doen. Diverse partijen (ook PvdA) werken ook altijd met laatste dag oproepkaarten. Wat is daar raar aan? Het kost alleen veel tijd om huis aan huis deze kaarten te verspreiden.

Punt 2: een landelijke partij die plaatselijk opereert krijgt echt niet veel geld uit Den Haag. De PvdA fractie heeft bijvoorbeeld vier jaar lang uit de raadsbijdrage die de fractieleden krijgen geld opzij gezet om het maken van materiaal te kunnen betalen. Voor het CDA zal hetzelfde gelden. Het gaat vooral om de energie die je in je campagne wilt steken. Voor Hazeveld betekent dat lelijke stukjes schrijven( die nergens op slaan) in de media, voor veel andere partijen betekent het gewoon je best doen en flyeren op straat en huis aan huis. Zeggen wat je wilt gaan doen de komende jaren!

In de politiek is het een ongeschreven wet dat partijen juist in tijden van verkiezingen niet heel veel afstand van elkaar gaan nemen. Wel de standpunten duidelijk uiteen zetten, maar de laatste week stoppen met modder gooien. Als je namelijk samen met andere partijen een coalitie wilt gaan vormen (en daar ga je toch van uit, je wilt tenslotte iets bereiken met je programma en in de oppositie gaat dat nu eenmaal lastiger)zul je niet te lang moeten blijven schoppen en natrappen. Dat doe je in het voetbal niet en dat doe je in de politiek niet. Het is dom. In het voetbal krijg je de gele of rode kaart en in de politiek levert het je geen plek in een coalitie op. Maar ja, Democraten Beverwijk heeft al eerder van de partijen met wie ze samenwerkten de rode kaart gekregen. Je zou denken dat een ex-wethouder als Karel Hazeveld daarvan geleerd heeft. Dus, Karel mag in de herkansing en hij heeft nog precies drie dagen de tijd. Go, go, Karel……..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten