donderdag 14 januari 2010

Beverwijk beweegt!

Beverwijk beweegt!
Enkele maanden geleden heeft collega Frank Frowijn de start gegeven voor de actie Beverwijk Beweegt! door het plaatsen van een van de oranje bordjes waarop staat dat we dertig minuten per dag moeten bewegen. De actie zal leiden tot allerlei projecten op sportgebied voor ouderen, jongeren en volwassenen. Heel belangrijk voor een gezonde leefstijl en als portefeuillehouder Volksgezondheid juich ik dat natuurlijk toe.Zo’n fel oranje bordje als je onze stad komt binnenrijden is niet te missen en de bedoeling is dat je wakker schrikt; “Heb ik wel genoeg bewogen vandaag?” Voor veel mensen zal het antwoord “Nee” zijn. Een groot percentage van de volwassen bevolking voldoet niet aan de norm van vijf dagen per week minstens een half uur matig intensief bewegen. Niet alleen in Beverwijk, maar in heel Nederland.

Wat kun je daar nu aan doen? Goede voornemens zijn er nog genoeg in deze tijd die wachten op uitvoering. Sommigen nemen zich voor wekelijks naar de sportschool te gaan. Er wordt actie ondernomen, het abonnement wordt aangeschaft en er zal dit jaar maandelijks een bedrag van de rekening worden afgeschreven. Maar voor velen blijft het hierbij. Die sportschool zie je misschien vijf keer van binnen. Daarna vergeet je een keer te gaan, het komt een keer niet goed uit, Jan is toevallig jarig de week erna, een week later een vergadering na het werk en daarna stop je maar helemaal. Is dat erg? Nou, dat ligt er maar aan.

Er zijn zoveel andere mogelijkheden om te bewegen: meer lopen met de hond, vaker op de fiets boodschappen doen, wandelen in de duinen of op het strand en in deze aanhoudende winter: stoepje vegen!Er zijn steeds meer Beverwijkers die deze vorm van beweging ontdekken. Lekker voor je naar het werk gaat nog even je stoepje vegen, het dunne laagje sneeuw van vannacht weer wegpoetsen. De een veegt alleen van zijn eigen stoepje. Als je meer wilt bewegen, neem je ook het stoepje van je buren mee, weer goed voor een paar minuten intensieve beweging. Heb je een hoekhuis, dan heb je geluk; ook de zijstoep vergt de nodige inspanning. Zo kom je al aan heel wat extra beweging per dag. Je hebt wel materiaal nodig: geen sportschoenen, maar winterlaarzen. Geen hockeystick, maar een sneeuwschuiver en een bezem. Een eenmalige aanschaf waar je jaren plezier van kunt hebben. Beverwijk beweegt en hoe: bewegen door vegen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten