zaterdag 30 januari 2010

Lang leve lage lasten

De komende jaren zullen er grote bezuinigingen vanuit het Rijk op de gemeentes afkomen. Dit betekent dat er keuzes gemaakt zullen moeten worden. Gaan we alleen bezuinigen of gaan we ook de lasten voor de burgers verhogen? Tijdens de periode van gemeenteraadsverkiezingen zijn er genoeg partijen die beweren dat de lokale belastingen nog wel omlaag kunnen. Er valt volgens hen genoeg te halen op instellingen (cultuur, welzijn, sport, onderwijs).Dit scoort goed bij de burgers, want iedereen houdt het liefst zoveel mogelijk geld in zijn eigen portemonnee.
Maar kunnen de belastingen wel omlaag of is het gewoon dom om dat voor te stellen?

In principe kunnen belastingen altijd omlaag als je maar bereid bent om daarvoor genoeg in te leveren. Inleveren op voorzieningen op het gebied van welzijn, cultuur, sport. Zolang dat alleen op papier gebeurt, doet dat geen pijn. Maar als die bezuinigingen worden ingevoerd, beginnen allerlei partijen te protesteren. Denk maar aan de bezuinigingen die de afgelopen raadsperiode in Beverwijk zijn doorgevoerd. 15% is ingeleverd door diverse instellingen.

Toen SWB (Stichting Welzijn Beverwijk) daadwerkelijk moest gaan schrappen, werd het ouderencentrum De Nieuwe Slof opgeofferd. Veel mensen in Beverwijk vonden dat schandalig. Het centrum was opgericht om een kwaliteitsslag te maken voor de ouderen en er was nogal wat geld van de gemeente ingestoken. Als portefeuillehouder die de bezuinigingen moest doorvoeren heeft het mij heel wat moeite gekost om samen met de ouderen en het Kennemer Theater in ieder geval het biljarten voor ouderen in De Slof te houden. Het Kennemer Theater heeft hier veel energie en tijd ingestoken en zij hebben ook nog eens het totale gedeelte van het ouderencentrum wat de huur betreft overgenomen. Dit was voor de gemeente een uitkomst. Het ging om een niet makkelijk te verhuren pand, met een hoge huurprijs en met weinig parkeervoorzieningen in de nabijheid. Helaas voor het Kennemer Theater sloeg daarna de economische crisis in alle hevigheid toe waardoor zij nu alle zeilen bij moeten zetten om uit de problemen te blijven. De kaartverkoop is flink teruggelopen en ondanks de vele pr acties lukt het niet om dit recht te breien.

De bibliotheek heeft ook 15% bezuinigd en daardoor was men genoodzaakt de bibliotheek in Wijk aan Zee te sluiten. Wat overbleef is een jeugdservicepunt met weliswaar net zoveel openingsuren (of net zo weinig, het is maar net hoe je het bekijkt), maar de echte bieb is weg. Het heeft goodwill gekost in Wijk aan Zee en als portefeuillehouder die ook dat alles voor haar rekening moest nemen, heeft dat mij ook niet populair gemaakt. Niets aan te doen, het gaat niet om de poppetjes. Ik weet alleen dat de instellingen er samen met mij en de ambtenaren keihard hebben geïnvesteerd om de pijn zo dragelijk mogelijk te maken. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Bezuinigen is topsport!

Duidelijk is geworden dat bezuinigen pijn doet bij instellingen en bij grote groepen van de bevolking. Daarom vind ik ook dat politici niet te makkelijk moeten roepen dat ze wel even flink gaan bezuinigen op cultuur of welzijn. Alles om de kiezer op de korte termijn tevreden te houden. De heilige belastingen hoeven dan niet omhoog. Maar o wee degene die na de geslaagde verkiezingen dit alles voor zijn rekening mag gaan nemen. Ik wil de nieuwe portefeuillehouder wel eens zien opstaan, die even 300.000 euro gaat bezuinigen op het Kennemer Theater, tegelijkertijd de muziekschool (Centrum voor de Kunsten) de nek omdraait en ‘en passant’ nog even een extra bezuiniging op de bibliotheek oplegt. Dan kan deze zelfde nieuwe portefeuillehouder Wijk aan Zee nog “blijer”maken door ook het jeugdservicepunt op het heffen. En De Moriaan komt dan ook op losse schroeven te staan. Daar gaat ook veel gemeenschapsgeld heen. Verder is het leescafé aan het Kerkplein dan verleden tijd, muziek wordt verbannen naar Heemskerk. Misschien hebben ze daar nog iets met cultuur?

Blijf vooral roepen dat de belastingen niet omhoog hoeven! Doe gerust of er nog veel te halen is bij de instellingen en de sportaccommodaties. Misschien kunnen we ook wel bezuinigen op huisvesting van de scholen. Het ouderenwerk kan misschien ook wel inleveren, of er gaat nog een van de centra dicht. Goedkoop scoren, betekent dat de burger later de rekening gepresenteerd krijgt. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt!

1 opmerking:

  1. Dag Jaqueline,
    Ik ben erg te spreken over je Blog, vooral de stukjes over je politieke familiegeschiedenis vond ik leuk om te lezen.
    Dat bezuinigen een kwestie is van keuzes maken ben ik met je eens, maar over de noodzaak tot bezuinigen die vlak na de verkiezingen van 2006 actueel werd, stond in het verkiezingsprogramma 2006-2010 nog niets gemeld.
    In het programma stond: ‘’De gemeente Beverwijk is financieel gezond’’. Ook stond erin: ‘’Wat de PvdA betreft, mogen de gemeentelijke belastingen, tarieven en heffingen slechts trendmatig worden verhoogd. Waar mogelijk zal de PvdA zich inspannen om met in achtneming van de afspraak van kostendekkendheid, de verhoging van de rioolheffing te temperen.’’
    De rioolheffing werd in de afgelopen periode bovenop de al forse verhoging van 8% jaarlijks met nog eens 48% verhoogd (€ 50 voor eenpersoonshuishoudens en € 100 voor meerpersoonshuishoudens). En niet eenmalig zoals in het raadsbesluit was opgenomen, want die extra €50 en €100 worden sindsdien elk jaar geïncasseerd door de gemeente.
    Ik was dan ook erg verbaasd om in het concept verkiezingsprogramma 2010 te lezen dat de rioolheffing in de afgelopen periode per jaar met slechts 6% omhoog was gegaan in plaats van de werkelijke 100% over de hele periode en onze financiële man in de fractie hiervan niet op de hoogte bleek.
    Rest de vraag: Hoe kunnen jullie in godsnaam kiezen?

    BeantwoordenVerwijderen