woensdag 27 januari 2010

Minder blaten, meer wol

Tegeltjeswijsheden zijn van alle tijden en veel mensen hebben wel een tegeltje in huis met daarop bijvoorbeeld de tekst ”van het concert des levens krijgt niemand een program”. Als ik het zie hangen, krijg ik de kriebels. Het is een waarheid als een koe, daar ligt het niet aan. Maar er spreekt zoveel treurigs uit, want het doelt juist op de dingen die ons helaas overkomen zoals; ongelukken, handicaps, verlies, sterfgevallen etc. Maar gelukkig zijn de tegeltjesmakers met hun tijd meegegaan en kun je nu via een webshop eigen tegels ontwerpen met moderne teksten. Een hele leuke vond ik die van “minder blaten, meer wol” met natuurlijk in het midden een schaap. En hoe toepasselijk voor de plaatselijke politici waar ik zelf ook toe behoor.

Want hoe lees ik deze sympathieke tegeltjeswijsheid? Ik kan het illustreren met een paar voorbeelden. Toen Groen Links bij de begrotingsbehandeling in november de raad confronteerde met een door hen opgestelde motie met als doel dat de gemeente Beverwijk een millenniumgemeente zou worden had het gelezen kunnen worden als “minder klagen (blaten) dat mensen jouw geweldige plan niet meteen overnemen, maar voortaan voorbereidend werk verrichten, zodat je ook kans op succes hebt”(wol). Toen Frans Koster van de VVD afgelopen week sprak over het volgens hem in de stationsvijver gooien van miljoenen (euro’s denk ik, maar Frans heeft het ook nog wel eens over guldens) dacht ik ook “minder overdrijven (blaten,) daar heb je meer baat bij als je doel is na de verkiezingen coalitievriendjes binnen de PvdA en CDA te zoeken(wol)”. Die laatste is natuurlijk wel gewaagd om hier op papier te zetten, maar ik weet niet of Frans mijn blog wel goed volgt. Als dat zo is, zal hij geheid een voorbeeld geven waarmee de PvdA minder had kunnen “blaten” zodat er meer “wol” was geproduceerd. Dat is juist het leuke van deze spreuk,op wie is hij niet van toepassing in de politiek?

Maar nu we het toch over tegeltjeswijsheden hebben, er zijn er wel een paar die ik de moeite waard vind omdat ze een positieve insteek hebben.

1. Wie goed doet, goed ontmoet,
2. Beter een goeie buur dan een verre vriend

De eerste zou voor alle raadsleden die in de nieuwe periode aantreden op een tegel gezet moeten worden, zodat ze daar bij elke vergadering, waar de omgangsvormen voor een groot deel de sfeer bepalen, goed aan denken. En natuurlijk zou er ook zo’n tegel in de raadszaal moeten hangen. Lekker groot, zodat je hem van alle plekken kunt zien. Misschien wel pontificaal naast het portret van Beatrix? Voorwaarde voor het goed kunnen toepassen van deze spreuk is natuurlijk wel dat je er ook echt in gelooft, want er zijn genoeg mensen die denken dat er een wereld te winnen is door om je heen te slaan, te escaleren en anderen van alles en nog wat te beschuldigen. En soms komen ze er nooit achter dat het niet zo is! Maar we gaan uit van de goedwillende meerderheid, dus iedereen hangt deze tegel boven zijn bed en daarna leeft de raad van Beverwijk in goede harmonie samen, in het belang van de burgers, voor altijd en altijd.

De tweede is bedoeld voor de nieuwe colleges van Heemskerk en Beverwijk. In deze raadsperiode is er niet veel van terecht gekomen, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Samen met Odd Wagner heb ik deze raadsperiode er al een beginnetje mee gemaakt als het gaat om welzijnswerk in de Broekpolder. Niet een al te heikel onderwerp zou je denken, maar dat leek eerst wel anders. Je moet het ook in het licht van andere onderwerpen zien, zoals het niet mee willen betalen van Heemskerk aan de sporthal Waterwijk, het niet willen meebetalen van Beverwijk aan de parkeergarage Citadel en noem maar op. Dus voor de nieuwe colleges van de beide gemeentes moeten deze tegels echt besteld worden. Maar wie gaat dat betalen? Een verstandige raad trekt daar wat geld voor uit en gaat naar www.spreuktegel.nl om een bestelling te plaatsen. En om Frans Koster gerust te stellen: dat is niet hetzelfde als geld in de stationsvijver gooien. Het is geen verspilling van gemeenschapsgeld, dus de ozb hoeft er niet voor omhoog en het is een goede investering in het volgende college van B&W, waar Frans misschien zelf wel weer in zit. Van het concert des levens, krijgt tenslotte niemand het program, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten